28. 11. 2018

Pogovarjali smo se o mizarski obrti v Novem mestu

Na pogovornem večeru Društva Novo mesto 21. novembra 2018, je etnologinja Bojana Medle v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto gostila g. Adolfa Bevca ml. Pogovarjala sta se o delovanju nekoč številnih mizarskih delavnic v Novem mestu. Ob bogatem slikovnem gradivu in razstavljenem mizarskem orodju sta osvetlila tako posamezne mizarske delavnice kot njihove izdelke ter družinsko in poslovno življenje mizarjev v času med tridestetimi in sedemdesetimi leti 20. stoletja.

Razvoj mizarskih delavnic v Novem mestu je tema, ki je pomembna za razumevanje razvoja Novega mesta z domoznanskega in zgodovinskega vidika. Mizarska obrt ima v Novem mestu zelo raznoliko in bogato izročilo s številnimi delavnicami, ki so izdelovale zelo pester nabor izdelkov,  ki še danes pričajo o tehnikah oblikovanja lesa ter namenu njihove uporabe.

V letu 2018 smo s terenskim delom uspeli zbrati pomembno gradivo, ki priča o izredno dobri zastopanosti mizarske obrti v Novem mestu v obravnavanem obdobju. Virov in literature na to tematiko pravzaprav ni, zato so zbrano gradivo in ustni viri večinoma edini viri, na katere se lahko naslonimo. Iz omenjenega razloga je še pomembneje, da začeto delo nadaljujemo čim prej, saj z vsakim izgubljenim letom izgubljamo tudi dragoceno gradivo. V letu 2019 bomo nadaljevali s terenskim delom in zbiranjem gradiva, saj želimo v nadaljevanju obstoječo razstavo z naslovom Mizarstvo v Novem mestu: obrtne mizarske delavnice od 30-ih do 70-ih let 20. stoletja, nadgraditi s podrobnejšo predstavitvijo posameznih novomeških obrtnih mizarskih delavnic in dopolnitvijo zemljevida lokacij mizarskih delavnic. Prav tako bomo na razstavi predstavili družbena podjetja, ki so se po 2. svetovni vojni razvila na temeljih nekaterih izmed njih. Izsledke raziskave bomo poleg razstave predstavili na pogovornem večeru in objavili v društvenem glasilu Izziv/ali posebni publikaciji.

Pogovorni večer smo pospremili s priložnostno razstavo, ki je na ogled v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, na voljo pa vam je tudi v priponki. Na desetih razstavnih panojih je predstavljeno sledečih sedem sklopov dejavnost mizarskih delavnic v Novem mestu:

1. splošno besedilo z zemljevidom lokacij miz. delavnic v Novem mestu;
2. stavbe mizarskih delavnic in delovni prostori;
3. stroji, orodja, pripomočki mizarjev;
4. mizarski izdelki;
5. izobraževanje mizarjev;
6. druženje, socialna vloga mizarjev,
7. Jevškova mizarska delavnica na Grmu, v kateri so se usposabljali številni novomeški mizarji, iz nje je po drugi svetovni vojni izšla mizarska delavnica gradbenega podjetja PIONIR, v njej so izdelali prvo počitniško prikolico ipd.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.