09. 12. 2020

Dobrodošli v Grumovo mesto Goga Izpostavljeno

Že leto dni je minilo, odkar smo drugo poslikavo v okviru projekta Poslikajmo sivino posvetili Slavku Grumu, prominentnemu predstavniku slovenskega ekspresionizma. Poslikava je nastala ob 70. obletnici dramatikove smrti. Avtor poslikave je Robert Jevnik po navdihu Grumove najbolj dovršene drame Dogodek v mestu Gogi. Tokrat smo se simbolično preselili na Ulico Slavka Gruma, kjer je Robi poslikal kotlovnico ob Topliški cesti.

V mesecu oktobru 2019 smo v okviru projekta Poslikajmo sivino začeli z drugo poslikavo, ki nastaja na pusti kotlovnici na Ulici Slavka Gruma. Drugo večjo poslikavo posvečamo rojaku, po katerem se ulica imenuje, navdih zanjo pa je Grumova najbolj dovršena drama Dogodek v mestu Gogi. Z ustvarjalcem poslikave, ki je svoja dela razstavljal tudi v Urbanih galerijah v starem mestnem jedru, smo sodelovali že v letu 2018, ko je v tandemu z umetnico Teo Skupek pričaral »vesolje znanja« na betonsko oporno steno pri šolskem stadionu Osnovne šole Bršljin. Spoznajmo umetnika Roberta Jevnika ali po domače Robija, ki je svojo kreativno pot začel s prenašanjem lepot narave na papir.

V Društvu Novo mesto smo leta 2018 uspešno zagnali projekt Poslikajmo sivino s prvo umetniško poslikavo večje zunanje površine oz. murala v Novem mestu. Uspešna realizacija in številni pozitivni odzivi nanjo so nas motivirali k nadaljevanju našega projekta z novim muralom.

Tokrat se selimo na Ulico Slavka Gruma, kjer bo umetnik Robert Jevnik poslikal kotlovnico ob Topliški cesti. Tako bomo največjemu novomeškemu blokovskem naselju pridahnili novo dimenzijo in s tem dodatno obogatili mestno podobo, hkrati pa tudi razvijali odnos skupnosti do javnega prostora.

Učenci OŠ Bršljin in dva umetnika, so pusto steno pri športnih površinah bršljinske šole preoblikovali v prvi večji zunanji mural v Novem mestu.

Izvedbo prve poslikave projekta Poslikajmo sivino, ki se nahaja pri OŠ Bršljin, je omogočilo podjetje EVENTUS, Novo mesto, d.o.o., ki se ponaša s 26 letno tradicijo.

Novomeške stene bodo odslej obravnavane popolnoma drugače. V mesecu maju in juniju sta umetnika v sodelovanju z učenci Osnovne šole Bršljin poslikala pusto armiranobetonsko steno na njihovem igrišču. Pred koncem letošnjega šolskega leta bo zaključena prva poslikava večje puste betonske stene v Novem mestu. Projekt vodi Društvo Novo mesto v sodelovanju z OŠ Bršljin ter umetnikoma Teo Skupek iz Novega mesta in Robertom Jevnikom iz Šentjerneja.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.