16. 05. 2017

Rezultati ankete o pozidavi parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine

Društvo Novo mesto je izvedlo tristopenjsko anketiranje zainteresirane javnosti o bodoči usodi parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Da spomnimo, Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z investitorjem načrtuje gradnjo novega objekta v območju današnjega makadamskega parkirišča na Novem trgu in v severnem delu parka, preostale zelene površine pa spremeniti v tlakovano urbano ploščad. Rezultati ankete so podani v nadaljevanju.

1. Od ponedeljka 27. februarja 2017 do ponedeljka 13. marca 2017 je potekalo nekoliko zahtevnejše spletno anketiranje prebivalca. Anketiranci so se morali registrirati, s čimer smo zagotovili popolno verodostojnost in transparentnost rezultatov. Vsak anketiranec je lahko glasoval le enkrat. Rezultati so sledeči:

Prejeli smo 79 glasov.

 • S pozidavo novega objekta in parka se strinja 6 anketirancev (7,59 %).
 • Za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdina in njegovo razširitev tudi na sedanje makadamsko parkirišče se zavzema 48 anketirancev (60,76 %).
 • S kompromisnim predlogom, da se ohrani park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, novi objekt pa se zgradi le v obsegu današnjega makadamskega parkirišča, soglaša 25 anketirancev (31,65 %).

2. V sodelovanju z Zavodom Zora smo izvedli tudi anonimno anketiranje prebivalcev in sicer s pomočjo t.i. Zbiralnika idej. Mimoidoči so lahko izpolnjene anketne lističe odvrgli v nabiralnik.

V nabiralnik, ki je stal na Novem trgu pri pošti med 15. marcem in 19. aprilom 2017, je bilo oddano 98 glasov.

 • S pozidavo novega objekta in parka se strinjata le 2 anketiranca (2, 05 %).
 • Za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdina in njegovo razširitev tudi na sedanje makadamsko parkirišče se zavzema 63 anketirancev (64,28 %).
 • S kompromisnim predlogom, da se ohrani park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, novi objekt pa se zgradi le v obsegu današnjega makadamskega parkirišča, soglaša 33 anketirancev (33,67 %).

3. Nabiralnik smo zatem postavili še pred pisarno celovite urbane prenove na Glavnem trgu 28, ki jo vodijo novomeške nevladne organizacije. V času med 19. aprilom in 26. aprilom 2017 je bilo v nabiralnik oddanih 83 glasov.

 • S pozidavo novega objekta in parka se ni strinjal noben anketiranec (0 %).
 • Za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdina in njegovo razširitev tudi na sedanje makadamsko parkirišče se zavzema 59 anketirancev (71,08 %).
 • S kompromisnim predlogom, da se ohrani park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, novi objekt pa se zgradi le v obsegu današnjega makadamskega parkirišča, soglaša 24 anketirancev (28,92 %).

Na nekaterih anketnih lističih je bilo zapisanih še nekaj komentarjev, kot so:

- Novo mesto nujno potrebuje bolj urejene in čiste parke, več živosti (rože, zelenje), manj smeti po parkih in mestu, urejenost, vsekakor pa ne več stanovanjskih naselij in blokov.
- Najprej vložite denar v normalno vozne ceste. Vinjeta stane 100€ - to se raje vprašajte!
- Parkirišča naj bodo urejena pred vhodom v mesto (npr. bivši hotel Kandija). Mesto je sramota za turiste in potrebno je urediti in oživiti mestno jedro.
- Če hočete zgraditi zgradbo imate na razpolago dosti drugih osamljenih hiš!!!
- Mestni park rabimo in si ga želimo.

4. Povzetek:

Skupno je bilo oddanih 260 glasov, ki so se porazdelili na sledeči način:

 • S pozidavo novega objekta in parka se strinja le 8 anketirancev (3,08 %).
 • Za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdina in njegovo razširitev tudi na sedanje makadamsko parkirišče se zavzema 170 anketirancev (65,38 %).
 • S kompromisnim predlogom, da se ohrani park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, novi objekt pa se zgradi le v obsegu današnjega makadamskega parkirišča, soglaša 82 anketirancev (31,54 %).

V Društvu Novo mesto ves čas pozorno spremljamo dogajanja okoli umeščanja novega objekta v območje parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, po dopustih pa bomo organizirali tudi okroglo mizo o t.i. privatizaciji javnega prostora s strani kapitala in krizi urbanizma, torej o dveh družbeno-prostorskih pojavih, ki smo jima priča tudi v tem primeru.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.