Spominski večer, posvečen Staši Vovk

Od 05.12.2019 18:00 do 05.12.2019 20:00
Ogledov: 795

Društvo Novo mesto, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Novo mesto, in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vas vabimo na večer poezije in glasbe, ki ga posvečamo novomeški kulturnici Staši Vovk.

Večer s poezijo in glasbo bodo soustvarili pesnice Nina Kremžar, Klavdija Kotar, Nina Dragičević, Tatjana Pregl Kobe in mladi glasbenik Jernej Slak na rogu ob klavirski spremljavi Petre Slak.

Društvo Novo mesto bo na dogodku svečano podelilo častno članstvo Marjanu Moškonu, Marijanu Lapajnetu in Matjažu Verbiču.


Gosti večera:

Nina KremzarNina Kremžar je pesnica, pisateljica in urednica. Pogosto je tudi učiteljica in prevajalka. Njene pesmi in zgodbe so bile objavljene v literarnih revijah Literatura, Apokalipsa, Dialogi in Mentor ter prevedene v češčino in srbščino. Je zmagovalka Airbeletrininega natečaja za najboljšo zgodbo in Pesniškega turnirja založbe Pivec. Zaradi zmage na Festivalu mlade literature Urška 2018 je leta 2019 izšel njen pesniški prvenec Dostop na odprto morje, v katerem v središče postavlja intimno človeško izkušnjo širšega sveta. Kadar ne potuje po bolj ali manj oddaljenih krajih, Nina živi in deluje v Ljubljani.

Klavdija KotarKlavdija Kotar je pesmi objavila v antologiji mlajših pesnikov Dolenjske IN P. VERITAS, dvojezičnih pesniških listih Iz vode iz sebe, zborniku novomeškega literarnega kluba Enaindvajset, dvo- in večjezičnih pesniških zbirkah Reka besed/Reka riječi, Kovček z dvojnim dnom/Kovčeg sa duplim dnom in UNI VERZ. Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti že več kot dve desetletji sodeluje kot strokovna spremljevalka literarnih srečanj za otroke in mladino. Pod okriljem novomeškega literarnega kluba in Umetniškega kolektiva Strelci je organizirala številna mednarodna literarna srečanja, tudi s pesniki in pisatelji iz Bosne in Hercegovine, s Hrvaške in Srbije. Je članica strokovnih žirij različnih literarnih natečajev na osnovnih šolah, dolenjskem knjižnem sejmu in Slavističnem društvu Dolenjske in Bele krajine.

Nina DragicevicNina Dragičević je magistrica sociologije in samozaposlena v kulturi kot književnica, skladateljica in producentka. Je avtorica treh knjig: romana Kdo ima druge skrbi (2014) ter dveh esejističnih monografij - Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017). Objavlja tudi na Radiu Študent, v revijah Idiot, Odzven idr., do sedaj pa so bili njeni teksti prevedeni v angleški in španski jezik. Leta 2016 je pri založbi Kamizdat (Emanat) izdala album Parallellax, sicer pa se s svojimi zvočnimi in literarnimi deli predstavlja v Galeriji Kapelica, Galeriji Škuc, Cirkulaciji2, na Slovenskih dnevih knjige in v tujini. Je avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent, umetniška vodja simpozijskega festivala Topografije zvoka in sodelavka Pisateljskega odra Društva slovenskih pisateljev.

Tatjana Pregl KobeTatjana Pregl Kobe je slovenska pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in primerjalne književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med njena strokovno najpomembnejša dela spada knjiga Slovenska knjižna ilustracija, kjer je z bogatim dokumentacijskim gradivom in analitično oceno postavila temelje za nadaljnje raziskovanje ustvarjanja na tem področju. Razvoj ilustracije je obravnavala v knjigi Upodobljene besede: s to likovno tematiko se strokovno ves čas ukvarja. Leta 2012 je predstavila slovenske ilustratorje v Centro Iniziative Culturali Pordenone v Galeriji Sagittaria. Leta 2019 je bila članica mednarodne žirije največjega bienala ilustracije v Bratislavi, v šestdesetih letih prva iz Slovenije. Je članica Društva likovnih kritikov Slovenije, Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN in ena ustanoviteljic Mire, ženskega odbora PEN. Do danes je izšlo 80 njenih knjig, z vseh področij njenega ustvarjanja, med njimi so dela s področja umetnostne zgodovine in likovne kritike, pesniške zbirke ter knjige za otroke in mladino. Za poezijo je prejela več pomembnih mednarodnih nagrad. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Jernej SlakJernej Slak je učenec 8. razreda roga v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto. Svoje orkestralno udejstvovanje je začel v Mladinskem pihalnem orkestru GŠ Marjana Kozine, v katerem še vedno igra in pomaga na nastopih. V Novomeški simfonični orkester se je vključil v šolskem letu 2017/2018 kot eden izmed mlajših učencev. Poleg orkestralne igre z veseljem že vrsto let sodeluje v Orffovi komorni skupini in mladinskem pevskem zboru glasbene šole, kjer s svojo hudomušnostjo vidno pripomore pri ustvarjanju igralskih in plesnih vlog v številnih glasbeno-scenskih predstavah, ki jih za novomeške osnovnošolske in predšolske otroke pripravi novomeška glasbena šola. Tudi letos bo imel eno izmed glavnih pevskih vlog v predstavi Lepotica in zver.

S svojim instrumentom ga lahko srečamo na številnih nastopih in koncertih, ki potekajo v šoli in izven nje, na različnih kulturnih in občinskih dogodkih ter prireditvah v Novem mestu in okolici.

Kot eden izmed nadarjenih mladih glasbenikov se redno udeležuje državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj hornistov in solfeggia. S tekmovanj se vedno vrne z vrhunskimi rezultati, njegovo zbirko priznanj krasi kar 10 absolutno prvih nagrad.

Jerneja v glasbeni šoli vedno spremlja dobra volja, otroška radoživost ter pripravljenost za delo, kar se kaže tudi v njegovih številnih uspehih in dosežkih. S sodelovanjem v pevskem zboru in igranjem v orkestrih je prinesel svežo mladostno energijo, vaje z pa so z njegovo prisotnostjo produktivnejše in prijetnejše.

O novih častnih članih Društva Novo mesto: 

Marjan MoškonMarjan Moškon je ustanovni član Društva Novo mesto in častni občan Mestne občine Novo mesto. Na ustanovnem zboru društva je vodil delovno predsedstvo in bil na prvi seji upravnega odbora izvoljen za namestnika predsednika Antona Škerlja. Od vpisa društva v register januarja 1994 je pripravljal in urejal društveno glasilo Poročevalec, od leta 2001, ko je društvo pričelo izdajati glasilo IZZIV, pa je bil najprej njegov oblikovalec in tehnični urednik ter v letih 2008 in 2014 njegov odgovorni urednik. Društvo Novo mesto je zastopal v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto in v občinskih odborih za gospodarstvo in urbanizem. V vlogi občinskega svetnika z liste Društva Novo mesto je zaslužen za ohranitev gozdička v Drgančevju za potrebe izgradnje univerzitetnega kampusa, preprečil je prodajo Televizije Novo mesto podjetju Pro Plus, pripravil pa tudi žal nerealiziran predlog zapore Glavnega trga s seznamom prireditev za oživitev osrednjega mestnega trga. Kot član upravnega odbora za Obnovo Narodnega doma je vodil sestanke razširjenega odbora in skrbel za zbiranje denarnih prispevkov za njegovo prenovo.

Marijan LapajneMarijan Lapajne je ustanovni član Društva Novo mesto in dolgoletni član upravnega odbora. Po izobrazbi arhitekt se v društvu poglobljeno posveča arhitekturni in prostorski problematiki Novega mesta. Njegova posebna skrb sta zgodovinsko mestno jedro in zgodovinsko predmestje Kandija. Na številne prostorske in razvojne težave in priložnosti je opozarjal s številnimi pripombami, predlogi, sporočilnimi fotografijami, tiskovnimi konferencami, razstavami in publikacijami. Z izdajo društvenega kataloga »Kandija iz preteklosti v prihodnost« je podrobno orisal urbanistično in prometno problematiko celotne Kandije. V zadnjem času se je posebej posvečal problematiki umeščanja t. i. 3. razvojne osi v urbani prostor Novega mesta s predlogom arhitekturne zasnove mostu v Ločni, prilagojeni tamkajšnji kulturni krajini. Med njegove prispevke k delovanju in prepoznavnosti društva lahko omenimo še predlog rešitve starega mlina ob Težki vodi in ureditve Bršljina, znana pa je tudi njegova pobuda za peš povezavo Kapiteljskega griča z Loko ob nekdanjem mestnem obrambnem stolpu na Kapiteljski ulici z navezavo na načrtovano brv pred gradičema Kamen in Mostek.

Matjaž VerbičMatjaž Verbič je ustanovni član Društva Novo mesto. Dolga leta je opravljal funkcijo društvenega blagajnika, v zadnjih dveh mandatih pa je vodil nadzorni odbor. V obdobju, ko je društvo šestnajst let sodelovalo v delu občinskega sveta Mestne občine Novo mesto, je organiziral in skrbel za volilna opravila, kot so evidentiranje kandidatov in priprava kandidacijskega gradiva. Aktivno je sodeloval pri pripravi, organizaciji in izvedbi pogovornih večerov društva, skrbel za medijsko promocijo društva in stike z javnostmi ter vodil soočanja županskih kandidatov pod okriljem našega društva. V času krajše krize vodenja društva je uspešno opravljal vlogo vršilca dolžnosti predsednika in je v tem, za društvo negotovem času, nesporno zaslužen za nemoteno delovanje organov društva in ohranitev članstva.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.